Pälsfällning och pälssättning

Inlägget publicerades: 2011-05-15 Klockan: 21:22:31

– behöver hästen extra B-vitamin?


Det är pälsfällnings- och pälssättningstider och många hästägare upplever att hästens allmäntillstånd blir påverkat under den här perioden. Men vad beror det på? Och fungerar det egentligen att ge B-vitamintillskott?

Text & foto: Emma Rost

 

Pälsfällning och pälssättning är beroende av ljuset och nu när det blir ljusare börjar hästarna också att fälla vinterrocken och sätta sommarjackan. Själva fällningen är inte så jobbig för hästen, det är att producera den nya pälsen som tar kraft. Men exakt vad som händer i hästens kropp vet vi inte.
- Det går åt energi och protein till att göra ny päls. Men egentligen vet vi inte exakt vilka näringsmässiga krav pälssättningen ställer, säger Anna Jansson som är agronom och forskarassistent på SLU, och som har specialiserat sig på att forska om hästens näringsbehov.

Glanslös päls
Många hästägare upplever att hästen blir glanslös i pälsen, lite tufsig och att allmäntillståndet påverkas negativt. En del hästar blir extra kittliga och känsliga i huden, vilket bland annat kan märkas när man borstar dem eller lägger på sadel.
- Det är mest spekulation, men man kan anta att det blir en ökad irritation i huden på grund av den ökade ämnesomsättningen som sker vid pälsfällningen och när det ska växa ut nytt, säger veterinär Lars Kristiansson.
Han har sett att vissa hästar kan få lindring om man schamponerar dem under pälsfällningen. Om huden blir ren så minskar irritationen.
På Island löser man helt enkelt problemet genom att ställa av hästarna under pälssättningsperioden.

Onödiga tillskott?
Det vanligaste "botemedlet" är att ge hästen extra tillskott av  B-vitamin under pälssättningen, något som Anna Jansson inte tycker behövs.
- Det finns ingen vetenskaplig dokumentation på att B-vitamintillskott behövs under pälssättningen. B-vitamin är viktig för ämnesomsättningen, men om hästen har en fungerande foderstat med tillräckligt med hö eller hösilage så tillgodoses behovet genom grovtarmsmekanismen, säger hon.
Hästar har nämligen en B-vitaminfabrik i grovtarmen och under normala omständigheter så ska de klara av att producera hela sitt behov där.
Hon vet inte riktigt varför det är så vedertaget att ge hästen B-vitamin under pälssättning.
- Jag har ingen jättebra källa på det. Men mycket vi gör med våra hästar hämtar vi från vår egen värld. Människan är till exempel en av få djurarter som behöver extra C-vitamin. Alltså överför vi det på andra djurarter och ger våra hästar extra C-vitamin, trots att det inte behövs. Det är säkert samma sak med B-vitamin. Det är en föreställning som har funnits länge, säger Anna Jansson.

B-vitamin behövs för ämnesomsättningen
Veterinär Lars Kristiansson är inte av samma åsikt. Han säger att vi erfarenhetsmässigt har sett att en del hästar får hjälp av B-vitamintillskott under pälsfällning och pälssättning.
- B- och C-vitamin är vattenlösliga vitaminer. De stannar inte kvar lika länge i kroppen till skillnad från de fettlösliga vitaminerna A, D och E. B-vitaminer är inte heller en typ utan fyra till fem typer, beroende på hur man räknar. Vi har B1, B2, B6, B12 och ibland räknas även biotin in, säger Lars Kristiansson.
Han förklarar att B-vitaminet påverkar ämnesomsättningen av kolhydrater. Ju högre förbrukning av kolhydrater, desto större behov av B-vitamin. Lars Kristiansson menar däremot att fodertillskott oftast är otillräckligt om det är så att hästen faktiskt har en brist på B-vitamin som visar sig i kliniska symptom som trötthet och ömhet i huden.
- Om man ska hantera en ovannämnd situation är det bättre att ge en injektion, två gånger om dagen i fyra till fem dagar, säger han.

En procent ut i kroppen
Djurförsök på råtta har visat att om man ger B-vitamin i maten så är det tio procent av innehållet i tillskottet som tas upp från tarmen till levern. Av detta kommer bara en procent ut i kroppen!
Lars Kristiansson tycker gott och väl att man kan ge tillskott som underhåll, men säger också att om man har en häst som uppvisar konstant behov av B-vitamin så är det bättre att åtgärda orsaken till det än att ge fodertillskott.
Det kan till exempel vara en bra idé att se över grovfoderkvaliteten och hästens foderstat så att den får tillräckligt med grovfoder i relation till kraftfodergivan. En störd tarmkultur gör också att hästen inte tillverkar tillräckligt med B-vitamin i grovtarmen. Det kan åtgärdas, dels genom bättre foder, dels genom att ge hästen tillskott av bra mikrokultur för tarmen.
- Det bör göras lite i förväg så att tarmen mår bra när det är dags för pälssättning, säger Lars Kristiansson.

Undersök hästen
Han säger att det kan vara så att pälssättningen på våren sammanfaller med att grovfodret blir lite sämre här i Sverige. Hö och hösilage är förra säsongens skörd. Lagringen av grovfoder är tyvärr ofta en orsak till sänkt näringsvärde och försämrad hygienisk kvalitet, och gräset har inte hunnit komma upp ännu. Det kan göra att våra hästar behöver lite extra B-vitamin för att orka med pälssättningen.
Det finns även andra ämnen som tillverkas i grovtarmen, som exempelvis K-vitamin och essentiella aminosyror, som också är beroende av en fungerande mag-tarmflora. Det kan därför vara bra att låta undersöka hästen för att kunna fastställa orsak till problemet och behandla detta. Det blir annars lätt att man genom fodertillskott försöker dämpa symtomen.


* Det är framför allt högpresterande hästar som kan behöva hjälp vid pälsfällning och pälssättning. Mest för att snabba på processen.

* Det är viktigt att se till helheten innan man börjar försöka lösa problem med tillskott.

text tagen från


Kommentarer
Postat av: Emma

Riktigt bra artikel! :)) Fin blogg!

2011-05-16 @ 20:19:20
URL: http://armonios.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0