Lindor

Inlägget publicerades: 2010-08-03 Klockan: 22:38:21

Frågan om huruvida benlindor ska användas på hästar i både rid- och stallsammanhang är delad. Det finns i grunden två teorier; de som endast rider med elastiska lindor och de som rider med lindor i fleece eller akrylmaterial. Bland de som håller sig till den sistnämnda anser vissa att man även kan rida utan paddar, vilket inte förekommer i "teori 1". Vi ska nu gå in lite närmare på dessa teorier och därmed komma fram till vilka lindor som lämpar sig för ridning respektive stallbandagering.

Elastiska lindor 
ridning med elastiska benlindor. De elastiska benlindorna är i grunden utformade för hästens ben i ridning och arbete, det är därför de är elastiska. Vid arbete utvidgas hästens blodkärl, senor och ligament, även i benen. Då behövs elasticiteten för att det ska vara möjligt. Elastiska lindor ska alltid användas med bandageunderlägg eftersom de annars kan ge en del otrevliga konsekvenser att linda direkt på benet. För det första kan det orsaka brännsår eftersom lindorna är just elastiska, sedan får man en enskild skarv för varje varv man lindar vilket medför punkttryck på senan eftersom det är omöjligt att linda exakt lika hårt varje varv. Paddens uppgift är att fördela trycket och hålla senorna och även resten av benet fritt från skarvarna, padden ger också det stöd och skydd man är ute efter. Det är lätt att dra åt en elastisk linda för hårt och padden kan då ta detta till viss del.

Flecce/akryl lindor:
ridning med fleece- (eller akryl)lindor. Till skillnad från den elastiska lindan är fleecelindan stum och egentligen avsedd för värmande stallbandage. Eftersom den är stum kan hästens blodkärl, senor och ligament inte vidgas och röra på sig på samma sätt. Inte heller dessa lindor ska lindas direkt på hästens ben eftersom även de bildar en skarv för varje varv och punkttryck. Precis som med de elastiska, detta gäller vilken linda du än väljer. Fleecelindor ger däremot inte brännsår lika lätt med det förekommer. Padden har samma uppgift hos dessa lindor.
Sammanfattning.
Alltså, de elastiska lindorna låter blodkärl, senor och ligament i hästens ben utvidgas och röra på sig. Medans de stumma fleecelindorna hindrar det. I båda fallen ska padd utan undantag användas för att ge stöd, skydd, utgämna trycket och skydda senorna och övriga benet från de skarvar som annars skulle ligga direkt mot benet. Visst finns det de som tycker det är fult och jobbigt att linda med pad, men är det värt risken? Nej, då är det bättre att låta bli lindorna och använda skydd istället.
Elastiska - ridbandage
Flecce/stumma/akryl - stallbandage


Kommentarer
Postat av: Maja

Haha gud vad sjukt, är jag som har skrivit den texten :P men jättebra att du tar upp det, sprid gärna vidare :D

2010-10-02 @ 17:16:17
Postat av: Anonym

OM det är sant som hon Maja skriver, tycker jag att du kunde ha sagt det i början eller slutet, liksom presentera källan, annars är det plagiat, you know

2010-12-26 @ 21:21:08
Postat av: Maja

Finns ingen källa, det är bara ren logik. Skrivet av mig.

2011-01-12 @ 12:03:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0